Jordärtskockor kan vara riktigt jobbiga knölar att skala, men härda ut - det är helt klart värt mödan. Idag blev det soppa som toppades med lite knaperstekt bacon och persilja som faktiskt fortfarande lever ute på altanen, trots kylan. Dessutom hittade jag en överbliven bit getost från fredagsmiddagen som fick bli till en smarrig toast med lite honung och rosmarin. Dottern åt soppan med god aptit trots att hon klämde i sig två apelsiner och en näve körsbärstomater under matlagningen.
JORDÄRTSKOCKSSOPPA
2 stora och 1 liten portion
500 g jordärtskockor
1 potatis
1 gul eller röd lök
3 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1/2 dl vitt vin
1 dl grädde
Salt
Peppar
Rapsolja eller smör
Tärna jordärtskockorna och potatisen, och hacka löken. Fräs i lite rapsolja eller smör. Häll på vin och vatten och smula i buljongtärningen. Låt koka ca 15 minuter. Häll på grädden och mixa med stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Ät!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar