lördag 15 november 2008

Fredagsmys

Den färdiga pastan


Tomaterna


Korvsmulorna

Igår kom våra vänner långa doktorn och tjocka farbrorn hem till oss. De är vana vid lugn, lyxrestauranger och loungehäng. Ändå kommer de entusiastiskt och med täta mellanrum hem till oss i villaförorten för att äta middag i sällskap med en trotsig tvååring, en pruttig bebis och två rätt splittrade föräldrar. 

Ibland har långa doktorn och tjocka farbrorn till och med sig fantastiska trerättersmiddagar som de styr upp i vårt kök. Igår var det vi som lagade maten - en snabbgjord rustik pasta med salsiccia och valnötter. Lite chips och weisswein före middagen, lite ost och finknäcke efter, och till efterrätt vaniljglass med hemgjord chokladsås. Minimal ansträngning, maximalt mys.

PASTA MED SALSICCIA OCH VALNÖTTER
4 stora portioner, 1 liten

400 g valfri pasta
5 "äkta" salsicciakorvar (det måste gå att ta av skinnet)
100 g grovt hackade valnötskärnor
1 ask körsbärstomater, delade
1/2 kruka basilika, hackad
1 dl grädde
1 avlång mozzarella
Salt
Peppar
Olivolja

Koka upp vatten till pastan. Klipp under tiden upp korvarna och kläm ut innanmätet. När pastan kokar kan du börja med såsen. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och bryn korvsmulorna (fantastiskt ord, eller hur?). Lägg sen i tomaterna, basilikan och grädden när det bara är någon minut kvar för pastan att koka och korven blivit genomstekt. Salta och peppra. Häll av pastavattnet, häll upp pastan i en stor skål och blanda med korvröran. Riv i stora bitar av mozzarellan, rör om och garnera med några tomater, nötter och basilika. 

Den som vill ha en smalare variant kan förstås hoppa över grädden och i stället ta några matskedar av pastavattnet, men grädden är en härlig smakbärare som gör att salsicciasmaken verkligen sätter sig.




1 kommentar:

john sa...

Jättebra med middagstips! Vet aldrig vad jag ska bjuda på när det kommer hem folk. Vill gärna ha fler tips på sådana emkla saker.