onsdag 10 december 2008

Fantastisk fänkål



Förra våren hyrde vi tillsammans med några kompisar det här fina huset i Gascogne i Frankrike - mitt i armagnacen och gåsleverns högborg. På dagarna åkte vi på utflykter och åt gigantiska luncher. En favorit (framför allt bland de hungriga männen i sällskapet) var den lokala grytan, en mäktig cassoulet gjord på anka, ankfett och bönor. På kvällen passade det därför med lite lättare käk, och då introducerade våra kompisar O och S denna fantastiska sallad. Trots att den har extremt få ingredienser och är makalöst enkel, är den så god att den fick bli en del av bröllopsmiddagen när min svägerska Mellan-J gifte sig med sin designer. Den som vill hyra huset klickar här.



FÄNKÅLSSALLAD

1 fänkålshuvud
1 apelsin
Balsamvinäger
Olivolja
Salt
Peppar

Dela fänkålen på mitten (på längden) och skiva tunt. Skala apelsinen (se till att du får bort det vita), dela den på mitten, och skiva den i halvmånar. Blanda apelsinen och fänkålen, häll på lite olivolja och balsamvinäger, salta och peppra.

Idag åt vi fänkålssalladen tillsammans med rester av gårdagens rubbade kyckling, och dessutom har jag kommit på det godaste sättet att äta rödkål - rosta i ugn tillsammans med andra veggies du har hemma. Det här gjorde vi ikväll:


KÅL I UGN

1/2 huvud rödkål skuren i klyftor
1/4 blomkålshuvud i buketter
1/2 rotselleri i små tärningar
1 morot i halvslantar
Raps- eller olivolja
Salt
Peppar

Häll lite olja i en form. Lägg i grönsakerna, salta INTE. Kör i 175 c ugn på varmluft i ca 35 minuter. Rör gärna om någon gång under tiden. Salta och peppra när det är klart.

Inga kommentarer: