måndag 15 december 2008

Fina fisken


Lax är en fin fisk. God, nyttig och nu för tiden så billig att den förra festfirren blivit vardagsmat. Tack för det Norge som kirrar 40% av vardagsfesten. Det här receptet med lite asiatiska smaker är en favorit i vårt hem. Ingefäran och vitlöken ger en härlig smak på bönorna, och laxfilén som körs hel i ugnen blir saftig och smakrik av sojan och sesamfröna. Dessutom går det fort, och även mycket små kockar vara med och laga maten, det är bara att ösa på med soja och sesamfrön. Vi vuxna tycker att den här rätten är kanon, tvååriga dottern är ännu mer förtjust och äter varje gång minst tre portioner.

SESAMLAX MED HARICOT VERTS I VITLÖK- OCH INGEFÄRSSMÖR
4 portioner

Lite jasminris är gott till, inte minst för de som fortfarande växer. 

1 bit laxfilé (en sida alltså, inte portionsbit)
Japansk soja
Sesamfrön
1/2 påse frysta haricot vert
En skiva smör (ca 10g)
1 liten vitlöksklyfta
1 cm färsk ingefära
Salt
Peppar

Sätt ugnen på ca 200 c. Lägg laxen i en form. Peppra lite (hoppa gärna över saltet eftersom sojan är salt, den som vill kan ju salta mer sen), ös på med soja och strö över sesamfrön. Ställ in i ugnen och låt stå ca 25 minuter (den får inte bli torr!). Koka ris. Koka haricot verts ca 4 minuter (J och jag är oense om hur länge de ska koka, jag vill ha med tuggmotstånd, han som bott i Frankrike i perioder och därför tror att han är haricot verts-expert vill ha bönorna riktigt mjuka). Mosa under tiden smöret, salta, peppra och riv ner ingefäran och riv eller pressa ner vitlöken. Häll av vattnet när bönorna kokat klart och rör ner smöret. Ät!

1 kommentar:

Anonym sa...

åh vad härligt med lite nya idéer för laxen. det är lätt att köra fast och göra samma grej varje gång, flera sådana tips!