söndag 7 december 2008

Det här MÅSTE ni laga!

För några år sen åkte jag och J till Austin, Texas på semester. Sen dess drömmer vi båda om att flytta dit. Världens coolaste stad med två underbara slogans - "Keep Austin weird" och "The Live Music Capitol of the World". Förutom den sköna stämningen och fantastiska musiken finns ytterligare en anledning att älska Austin - M A T E N. Texmex är sjukt mycket mer än Santa Maria eller Old el Pasos tacos och tortillas.

Den här Austin-aktiga rätten är FANTASTISK - den är skitbillig, superenkel och overkligt smarrig. Dessutom har den ett grymt namn - PULLED PORK. Ni MÅSTE prova detta! Efter gårdagens middag vill vi aldrig äta något annat. Pulled Pork är fläskkarré som lagas långsamt på låg värme under flera timmar. På så sätt blir köttet så mört att det faller i bitar och blandas med den goda BBQ-såsen som bildats under tillagningen. Karrén får en härlig rökig smak av chipotle, rökt chili.Det är för övrigt perfekt helgmat - tar bara fem minuter att förbereda, men behöver sen stå i ugnen läääänge.

Nästan som i Texas!

Världens godaste macka

PULLED PORK
4 - 8 portioner (beroende på hur hungrig man är)

Det här receptet kommer från Lisa Förare Winbladh och lagas i gjutjärnsgryta med lock i ugn. Vi bytte ursprungsreceptets chipotlepasta mot chipotletabasco, det funkade bra och är lättare att droppa på lite mer hetta för den som vill ha starkare mat. 

1 kilo fläskkarré
1 stor gul lök
5 vitlöksklyftor
1 dl ketchup
1 msk farinsocker
1/2 tsk mald koriander
1/2 - 1 msk mald spiskummin
1/2 - 1 msk chipotlepasta eller chipotletabasco
Salt
Peppar
ev en skvätt vatten
ev 1 msk whisky

Lägg karrén i pannan. Blanda ihop ketchupen och kryddorna till en röra och bred på. Hacka löken och vitlöken och lägg på köttet. Sätt in i ugnen på 125 c och låt stå i fyra timmar med locket på. Efter en timme kan du peta ner löken i såsen. Häll ev på en liten skvätt vatten i botten om du är rädd att den ska brännas vid. Köttet är klart när det är så mört att det fallar i bitar när du petar på det. Ta då en gaffel och luckra upp köttet och blanda med såsen. Det blir ännu godare om det får stå ett tag och gotta till sig i såsen. Ät köttet på bröd, i tacos, eller på något annat sätt du gillar. 


1 kommentar:

Anonym sa...

Ska prova i kväll Kajsa, tack för tipset!