fredag 12 december 2008

Här är fredagskrubbet


AVOKADO- OCH ÄDELOSTSALLAD MED BACON
2 portioner

1 avokado
1/2 päron
En näve valnötter
Några salladsblad
1 bit ädelost (inte för mycket)
1/2 paket bacon
Vinägrett

Stek baconen krispig (den kan du förstås utesluta om du föredrar vego). Skiva päronet ganska tunt, skiva avokadon, hacka valnötterna, och skär osten i bitar. Lägg ihop allting och droppa över vinägrett. Små barn kan ju vara skeptiska till blandade sallader, men många små gillar ju både päron, bacon, avokado och nötter. Lägg lite i små högar på en tallrik så får även de en förrätt.

Rotfrukter är fantastiskt gott men fläskfilé ganska trist. Kombinationen blev god, kanske tack vare schhhhhhhhhlemmertopfen! Dessutom gjorde jag en rödvinssås som blev kanon. Gör den! Nästa gång tänker jag köra ett annat kött, lammkotletter tror jag. Också rotfrukter är toppen till små, sött och det brukar ju gå hem.

ROTFRUKTER OCH KÖTT I LERGRYTA
3-4 portioner

1 kålrot
2 palsternackor
2 morötter
4 potatisar
5 vitlöksklyftor
1 purjolök
2 dl utspädd kalvfond eller buljong
Färsk rosmarin och timjan
Salt
Peppar

Blötlägg lergrytan. Tärna rotfrukterna och lägg i lergrytan. Lägg ner ganska rikligt av de färska örterna. Salta och peppra. Lägg ner brynta bitar av det kött du valt, kanske också skivor av en kryddig korv. Häll över fonden. Ställ in i kall ugn, sätt ugnen på 200 c och låt stå ungefär en timme.

RÖDVINSSÅS
3 portioner

1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
Olivolja
2,5 dl rödvin
2,5 dl vatten
Lite rosmarin
Lite timjan
2 msk kalvfond (koncentrat)
1 msk socker
Salt
Peppar

Hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i lite olja i en liten kastrull. Låt örterna fräsa med och häll sen på vinet, kalvfonden, vattnet och sockret. Reducera, dvs låt koka, tills mer än hälften av vätskan kokat bort. Häll såsen genom en sil och smaka av med salt och peppar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kajsa!

Vad kul att se din fina blogg!
Nu ska jag göra porken..

Kram från Ann i Sminket
www.sminkhemligheter.blogg.se