onsdag 7 januari 2009

Knytkalas

Filodeg är lite pilligt att hålla på med, eftersom man måste arbeta ganska snabbt så att inte bladen torkar, men det är helt klart värt det. Det blir härligt krispigt och är både godare och sjukt mycket nyttigare än dess feta kusin smördegen.


FILODEGSKNYTEN MED LAMMFÄRS
ca 25 st

500 g filodeg (ett paket)
400 g lammfärs
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, riven eller pressad
1/2 gul eller röd paprika, hackad
1 burk krossade tomater
1 tsk basilika
1 tsk oregano
Salt
Peppar
Olivolja
200 g halloumi, riven

Tina filodegen. Fräs löken i olivolja. Tillsätt vitlöken och bryn färsen. Blanda ner paprikan och häll sen ner tomaterna och krydda. Låt puttra runt 20 minuter tills ganska mycket av vätskan kokat bort. Låt svalna något. Blanda sen ner osten. Rulla ut filodegen och lägg två blad på en stor skärbräda. Lägg en fuktig handduk över de andra bladen så att de inte torkar och går sönder. Dela bladen på skärbrädan i fyra längder och lägg en klick köttfärsröra längst ner på varje längd. Vik in kanterna och rulla ihop till ett knyte. Lägg knytena på en plåt med bakplåtspapper, pensla ev med en äggula och strö över lite sesamfrön, och grädda i ugn 200 c c 20 minuter. Lite härlig sallad eller grillade grönsaker är gott till. 
 

2 kommentarer:

Anonym sa...

ser och verkar supergott. Ska testa det snarast.

Om Jenny sa...

Åh vad mycket gott sen jag kollade in senast!

Jag ska snart gå och handla till middagen. Jocke går jour så det blir en romantisk liten middag på tu man hand med Hulda istället.

En sak som jag tycker är jobbig är att handla med Hulda, hon har börjat få utbrott i affären och om hon inte är mätt, nyvilad och i perfekt psykisk balans kan minsta lilla motgång göra att hon börjar skrika och bråka...och slåss!

Ser fram emot erat lilla besök här i vår, februari kanske?

Kramar!
Jenny