fredag 2 januari 2009

Internationella pizzadagen

På nyårsdagen säljs det (hörde jag igår) dubbelt så många pizzor som andra dagar. Även hemgjord pizza är fantastiskt gott. Vi brukar ofta köpa färdig pizzadeg hos närmsta pizzabagare (runt en tia per klump brukar de ta, förutom en alkad bagare i vårt gamla kvarter i Solna som inte ville ha betalt alls) eftersom det som tar tid och jobb just är degen. Men igår, på nyårsdagen hade vi gott om tid så jag och dottern gjorde en deg, sen gick hela familjen till lekparken i vinterkylan, och när vi kom hem igen var degen färdigjäst och det var bara att börja baka ut pizzan och pynta den.  Sen kom våra kompisar M och S och firade det nya året med oss med kopiösa mängder pizza och glass med chokladsås, och efter det premiären av nya TV-kanalen Comedy Central som min J jobbat med. Den inledde sina Sverigesändningar med en Roast av Pamela Anderson som innehöll sjukt många fula ord och en påtänd Courtney Love. Det var betydligt roligare än det låter.

PIZZADEG
3 plåtar pizza

Denna deg är gjord på en höft, men blev riktigt bra.

6 dl ljummet vatten
50 g jäst
15 dl vetemjöl
Salt
1 msk olivolja

Smula ner jästen i en bunke, häll på vattnet, oljan, lite salt och rör om tills jästen lösts. Blanda ner mjölet och knåda i ca 8 minuter. Låt jäsa under en kökshandduk i 1-3 timmar. Dela sen i tre delar, och kavla ut på mjölat bord eller skärbräda, lyft över till en plåt med lite olja på och tryck ut i kanterna. Gör så med alla tre bitar.

TOMATSÅS

1 stor gul lök
4 burkar krossade tomater
2 vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Olivolja
1 dl vin om du har hemma
1 msk oregano
1 msk basilika
1 msk balsamvinäger
1 msk honung

Hacka löken och fräs mjuk i en skvätt olivolja. Riv ner vitlöken och häll ner kryddorna. Häll i vinet och låt puttra nån minut. Häll ner tomaterna, vinägern och honungen. Låt puttra i minst en timme så att det får riktigt god smak. Rör om då och då. Låt gärna tomatsåsen svalna lite.

Bred sen tomatsås på pizzorna och pynta dem med det du gillar. Vi hade mozzarella, salami, skinka, kapris, oliver, brie, champinjoner och paprika på våra igår. Kör pizzan sen i ugnen på 225 c i ca 15-20 minuter tills den fått fin färg.

Inga kommentarer: