lördag 3 januari 2009

Var inte rädd för fisken!

Forell? Regnbåge? Regnbågsforell?

Det är lätt att glömma bort att äta fisk. Eller så blir det fiskpinnar, eller i bästa fall fryst fisk i block. Trots att det är fantastiskt enkelt att laga gott med hel fisk, och i många fall inte alls heller särskilt dyrt. I kväll åt vi det som fiskdisken kallade forell (enligt fiskexperter finns det inget som heter forell i Sverige, utan det borde röra sig om någon slags regnbågslax). Vi saltade och pepprade, och fyllde den med citronskivor och färska örter (vi använde mejram och timjan idag, men vad som helst går bra) och körde den sen i ugnen på 175 c i ca 15 minuter. Sen åt vi fisken med kokta svartrötter toppade med en liten klick smör och flingsalt.

Fisken kostade inte mycket mer än en hämtpizza, bara 80 spänn och räckte bra till två vuxna och ett barn. Det är enklare att laga än att steka fiskpinnar - det tar bara två minuter att förbereda och sen sköter den sig själv i ugnen, och blir både supergott och väldigt nyttigt. Det finns ingen ursäkt att vara rädd för den färska fisken!

Svartrötter, inte heller något att vara rädd för

Eftersom middagen var så nyttig slog vi till på en smarrig efterrätt - en mäktig chokladkräm som blandades ihop att det som fanns hemma: mörk choklad och vispgrädde. Gott gott gott.


CHOKLADKRÄM
3-4 portioner

100 g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
Några hallon eller andra bär att toppa med

Smält chokladen i en kastrull på svag värme. Vispa ner grädden lite i taget och häll sen upp i små portionsskålar. Ställ i kylskåpet. Toppa sen med några bär. En liten klick vaniljkesella kan nog vara gott till för den som tycker att chokladsmaken annars blir väl intensiv.


Inga kommentarer: